Armoede is geen schande: door Lia Verborg

Arm zijn bestaat in de hele wereld ook in Nederland , ook in Arnhem.

Goed dat daar aandacht voor is…

Armoede is geen schande wordt gezegd maar als lid van de Parochiele Caritaswerkgroep kom ik tijdens huisbezoeken echt wel mensen tegen die zich schamen.

Ze zijn in een situatie beland waarin ze hulp nodig hebben om verder te kunnen.

Bezig met instanties bijvoorbeeld die niet in de gaten lijken te hebben dat € 50,- al heel

veel geld kan zijn.

Je zult , in afwachting van je uitkering of in de schuldsanering, maar een maand of vaak langer nauwelijks geld hebben om eten te kopen.

Er is echt niet veel meer in huis .

Ja dat komt voor ook in Arnhem, en iemand is dan blij met een noodpakket met voor een paar dagen eten en een paar tientjes.

Druppels op de gloeiende plaat maar helaas nodig.

En dan kun je blij zijn dat een jonge vrouw , die samen met haar kindje , een lege flat kreeg toegewezen , de dingen via de normale wegen langzaam weer op orde lijkt te krijgen een paar weken geholpen kan worden met een beetje leefgeld.

Een andere keer werd meegedacht met een gezin in moeilijke omstandigheden, dat niet wist hoe de lange vakantie door te komen met weinig financiële mogelijkheden iets met de kinderen te ondernemen.

PCI hielp zoeken naar mogelijkheden en vond ze…..er werd bijvoorbeeld via een stichting een dagje uit geregeld.

In mijn dagelijks leven werk ik op een basisschool : ook daar maken we dingen mee op het gebied van (vaak stille) armoede. Met wat creativiteit kun je best een traktatie regelen als je kind jarig is maar het kost toch altijd iets. Om maar niet te spreken over de schoenen die alweer te klein zijn…..

Een moeder zei eens tegen mij : “Ik heb niet altijd geld genoeg om voordelig boodschappen te doen.”

Als er aanbiedingen zijn kan het handig zijn in het geval van 3 halen 2 betalen een voorraadje aan te leggen van bijvoorbeeld wasmiddel maar je hebt dan wel het geld nodig om ervan te kunnen profiteren.

Dit was voor mij een doordenkertje….nooit zo bij stil gestaan.

Arm zijn , geen ding om je voor te schamen , het komt overal voor.

Laten we daarom met zijn allen niet alleen vandaag , maar ook in de toekomst , eens rondkijken wat we zelf kunnen doen voor anderen.

Er zullen ook mensen in de kerk zitten die de arme kant maar al te goed kennen……hen wens ik sterkte in deze maatschappij waarin veel om geld draait maar gelukkig niet alles !

Ik heb grote bewondering voor “zogenaamd arme “ mensen die ergens de kracht vandaan halen toch iets van het leven te maken en er bijvoorbeeld in slagen hun kinderen zo onbezorgd mogelijk op te laten groeien en een gezellig thuis te geven.

Tot zover mijn korte praatje , vandaag over de armoede dicht bij huis .