Bazar 54  2 IMG 0525Vanaf de eerste oproep “wie wil er meehelpen aan een welkom in Elderhoeve (WIE)?” voelde Marja zich “buurvrouw van Elderhoeve”. Dus werd ze als vrijwilliger actief voor de bewoners. In Elderhoeve moeten de bewoners zelf koken, dat is op vele andere opvangplekken in Nederland niet zo. Marja kwam er met de “werkgroep Spullen”’ al snel achter dat de bewoners veel keukengerei nodig hadden. En zo ontstond, met hulp van de parochie, Bazar 54. Voor een kleine bijdrage kunnen bewoners van Elderhoeve hier van alles kopen voor keuken en kleding. Een gesprek over Bazar 54 voer ik niet alleen met haar, maar ook met Nizar Karkout, bewoner van Elderhoeve. Want, geeft Marja aan: “door zijn ogen zie ik Nederland nu heel anders.

Dat is waar het om gaat, mens voor een ander mens te zijn. Zonder vooroordelen, zonder vragen, maar er gewoon zijn voor de ander. Samen dus!”
Op een woensdagavond in november kwam zij na een bijeenkomst in Elderhoeve van buurtbewoners en de gemeente zeer ter neergeslagen naar buiten, vanwege al het negatieve dat er over Elderhoeve werd gezegd. Het was voor haar zelfs zo erg, dat zij alle positieve dingen die zij ervaart niet eens verteld had. “De bijeenkomst was in de ruimte waar elke woensdagavond het koffiedrinken is, de gezellige ontmoetingsplek. Bewoners moesten notabene wijken voor deze bijeenkomst”. Nizar voelde zich door wat er daar gezegd werd persoonlijk aangesproken, maar toen hij Marja naar huis bracht, zei hij: “Als ik het zelf niet zo slecht had door alle problemen in mijn hoofd, dan zou ik genieten van deze Elderhofse weg. Het is hier zo vredig en mooi. Een wereld van verschil met thuis. Ik hoop, dat het hier ooit aan gaat voelen als thuis.”
Nizar komt uit de buurt van Damascus. Zijn zoon studeert in Zuid-Korea (had een beurs gekregen voor zijn studie natuurkunde) en zijn vrouw en dochter zitten nog in het zuiden van Syrië. Daar vallen geen bommen meer, maar er zijn wel overal militairen. Zijn dochter kan regelmatig niet naar school, omdat het te gevaarlijk is voor haar om over straat te gaan. Nog steeds worden daar mensen vervolgd om hun andere denkwijze. “Wat een verschil met Nederland”, zegt Nizar. “Hier praat je met iedereen, welke religie je ook hebt of vanuit welke cultuur je komt. De dictatuur in Syrië zorgt er al jaren voor dat mensen zo niet met elkaar spreken en omgaan. Er is geen sociaal contact. Dat is echt een rijkdom hier in Nederland”.
Nizar had in Syrië een ingenieursbureau, dat hij heeft moeten verkopen voor zijn reis. Hij heeft het over de goede infrastructuur hier. Dat wetenschap en kunst hier samen gaan. Hij verbaast zich over de wegen die een speciale laag hebben, waardoor je minder lawaai hebt. Of dat het drinkwater zo uit de kraan komt: “a miracle! Hier wordt het belastinggeld gebruikt voor de mensen, terwijl in Syrië de regering zijn zakken hiermee vult.”

“Hoor je nu, waarom ik dit vrijwilligerswerk zo fijn vind om te doen? , zegt Marja tegen mij. “Door zijn ogen zie ik Nederland nu anders. Daarbij hoor ik ook andere verhalen van vluchtelingen, elk met zijn eigen situatie en problemen. Ik wil als mens staan naast deze mensen.”
Nizar is trouwens erg geholpen door het krijgen van een fiets en hij hoopt dat er nog meer fietsen voor andere bewoners komen!

Wilt u ook graag 1 op 1 contact wil met een bewoner van Elderhoeve? Kom daar eens koffiedrinken op woensdagavond om 19.30 uur. U bent van harte welkom!
Elke dinsdagmiddag is er van 12.30-14.30 uur in Bazar 54 de verkoop voor bewoners van Elderhoeve én plaats voor ontmoeting met Arnhemmers.

Birgit Schiebergen

bazar54 1 IMG 0524

Fotokrant

Go to Top