BURST001 tn2-11-1937 en 14-2-2016

“Huil niet omdat ik er niet meer ben, maar glimlach omdat ik er was…”
Hanny is niet meer. Op 78-jarige leeftijd sliep zij rustig in. Thuis in haar woning op de Rosendaalsestraat.
Hanny was een uniek mens met een groot hart voor mens en dier. Tegen onrecht kon ze niet. Ze hart haar hart op de tong, in die zin is ze als van oorsprong Duitse een echte Klarendalse geworden.

In Klarendal en omgeving stond zij bekend als ‘het kattenvrouwtje’ met het grote hart. Onlangs nog ontmoette ze in het Inloophuis een vrouw die haar nog kende uit de tijd dat ze een kattenasiel had in haar eigen woning. Tientallen katten verzorgde ze toen met al haar liefde en de bescheiden middelen die ze tot haar beschikking had.
Hanny heeft geen gemakkelijk leven gehad. Ze beschikte over veel moed en doorzettingsvermogen, een bijzonder gevoel voor humor en ze kon ontzettend koppig en eigenwijs zijn. Opgeven en klagen kwamen niet voor in haar woordenboek, dit terwijl ze al jaren leed onder de slopende spierziekte MS waardoor ze in een rolstoel was beland. Ze vocht als een tijger tegen haar ziekte. Fysiotherapeut Donders was een belangrijke, trouwe en gewaardeerde hulp voor haar.
Op de vraag: “Hoe is het met jou?” volgde onherroepelijk het antwoord: “Goed, en hoe is met jou?”. Ze had een hoge pijngrens. Zo lang ze kon probeerde ze zoveel mogelijk zelf te blijven doen. Ook toen er bezuinigd werd op haar thuiszorg – dat in eerste instantie niet zo netjes gebeurde. Ze had het vermogen zichzelf te relativeren wanneer dingen mis gingen. Zwarte humor was hierbij behulpzaam. Van koffie kon ze erg genieten, het was haar ‘levenselixer’. Het stemde haar mild. De boel op stelten zetten met haar rake opmerkingen kon ze goed. Ze had de grootste lol wanneer ze mensen met haar directe en droge humor aan het lachen kreeg. Ze was niet makkelijk van haar eenmaal ingenomen standpunt af te brengen.
Drie jaar geleden sloot ze vriendschap met een Klarendalse engel. Die haar mantelzorger werd. Haar maatje. Die dag en nacht voor haar klaar stond tot in het uur van haar dood. Wanneer je bij Hanny langs kwam maakte ze daar – als het even kon - een feestje van. Op haar verjaardag liet ze gebak van de bakker aanrukken. Om het leven te vieren zolang het nog kon. Voor haar katten en voor haar gasten en hulp (van de Thuiszorg en zorgcoordinator) was ze altijd goed, gastvrij en geduldig. Nu heeft ze ons verlaten. “Een zondag, én Valentijnsdag, heb ik dat niet goed geregeld?” zou een uitspraak van Hanny kunnen zijn geweest.
Rust zacht lieve Hanny. In onze harten leef je verder. Een bijzonder mens, dat was je.
(met dank aan de tekst van het bidprentje dat gemaakt werd bij gelegenheid van haar uitvaart door Hannys zus)
Geert Rozema buurtpastor van Klarendal/SintMarten/Spoorhoek

IMG 20110201 080328 BURST001 COVER

Fotokrant

Go to Top