Palmpaashaantjes en andere christelijke recepten

Boekbespreking: Palmpaashaantjes en andere christelijke receptenpalmpasen

Heel Holland bakt. Wellicht Gelderland binnenkort ook wanneer iedereen onderstaande recepten boek heeft gelezen.

Met Palmpasen lopen we feestelijk in processie de kerk door met een palmpaasstok. Dit is traditioneel een stok versierd met eieren, snoep, palmtakjes en een haantje van brood. Tegenwoordig worden er vaak pinda’s en rozijnen en ander snoepgoed aan gehangen. Uitdaging is het om het eten er de hele viering aan te laten zitten. Waarom het haantje? Dat roept ons op tot waakzaamheid. Maar hoe bak je zelf het haantje dat je aan de top van de paasstok bevestigt?

Marian Geurtsen en Bep Willers- Van Oostwaard schreven een boek vol recepten – voor 40 feestdagen op de christelijke jaarkalender. Het is een rijk geïllustreerd goed leesbaar boek met naast recepten ook beschrijvingen van de feesttradities en verhalen (uit de hele wereld) die verwijzen naar de oorsprong van de recepten. De recepten worden chronologisch volgens de liturgische kalender van de kerk gepresenteerd.

Te beginnen met Driekoningenkoek (6 Januari) via allerlei recepten in de aanloop tot Pasen tot Johannespoppen op 24 juni, Franciscus koekjes op 4 oktober en Krakelingen op Allerheiligen (1 november) en SintMaartenshoeven op 11 november en als slot de Tanta Wawa’s uit Peru op 28 december – oftewel ‘Onnozele Kinderen’.

Als bak wellusteling is het watertanden bij sommige gerechten. En de (historische) informatie is lezenswaardig, met veel leuke weetjes. Zullen we afspreken dat de verschillende kerklocaties en gezinnen dit boek aanschaffen om massaal aan het bakken te gaan om oude tradities te doen herleven en door samen te bakken ook meteen aan gemeenschapsopbouw te werken? Samen bakken is leuk, gezellig, lekker en je leert elkaar beter kennen, het kan ijs breken doordat je iets samen doet. Ik ga voorstellen het op de basisschool ook te gaan doen.

Hierbij het Nederlandse Palmpaashaantjes recept.

Ingredienten voor 6 grotere of 8 kleinere haantjes (hoe groter hoe beter hanteerbaar op de palmpaasstok):
500 gram tarwebloem
½ theelepel zout
7 gram droge gist
300 ml lauwe melk of water
6-8 krenten of rozijnen

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Zout en gist mengen door de bloem. Melk of water in kuiltje schenken en alles goed kneden tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt 3-4 uur rijzen op koele plaats tot hoeveelheid verdubbeld is. Dan deeg verdelen in stukken van 100 of 130 gram. Ieder stuk uitrollen tot rol van 15-18 cm. Het buigen in U-vorm, de staart langer maken dan de kop. Knip de kop twee keer in en vorm een snavel en lel. Knip voor de kam bovenop de kop 1 cm diep in. Knip voor de staart 2 cm diep in. Maak voor de vleugels twee knipjes in de buik. Het oog is een krent of rozijn. Leg de haantjes op een ingevette bakplaat en laat ze afgedekt 30 minuten rijzen. Bestrijk de figuren met losgeklopt ei en bak ze in 20 minuten bruin.

Uit: ‘Zalig gebakken. Verhalen, recepten en tradities wereldwijd – van Driekoningen tot Sinterklaas.’ Met illustraties van Leonie Nijman. Berne Media. Heeswijk 2015. ISBN 978-90-8972-076-4. 176 blz.

Dus zoek je nog een leuk en origineel cadeau om te geven aan je ouders of vrienden met Pasen? Bestel dan dit boek. Ik vind het een aanrader.

Geert Rozema
Pastoraalwerker in het buurtpastoraat Klarendal/SintMarten