APL

Schuift u volgende keer aan?
Hierbij een link naar het fotoalbum van deze dag, bischikbaar gesteld door Arrien Sietsma.

Welkomstwoord Dag van de dialoog op 12 maart 2016 in MFC Omnibus Schuytgraaf van 15:00-19:00 uur

Fijn dat u met zovelen bent gekomen. Burgers van Arnhem en omstreken, zwart en wit, moslim, christen, jood, anders gelovig of niet gelovig. Gemeenteambtenaren, politici, geestelijken.

Vorig jaar waren velen van ons reeds aanwezig in Musis – in een door de gemeente Arnhem georganiseerd: “Samen in Arnhem”. De gemeente wierp ons toen een handschoen toe – om als particulieren zelf dergelijke bijeenkomsten te gaan organiseren. Die handschoen hebben we opgepakt. Ons samen zijn hier getuigt hiervan.
Het Bijbel boek Prediker (3) zegt: “Alles heeft zijn uur, alle dingen onder de hemel hebben hun tijd. Er is een tijd om te huilen en een tijd om te lachen, een tijd om te rouwen en een tijd om te dansen. Een tijd om stenen weg te gooien en een tijd om stenen te verzamelen.
Als u het mij vraagt is de tijd aangebroken om stenen die misschien over en weer ooit gegooid zijn te verzamelen. Stenen die afgelopen weken tegen moskeeën gegooid werden. Klappen die werden uitgedeeld aan joden die met een keppeltje lopen. Moslim vrouwen met hoofddoek die uitgescholden worden op straat. Homo’s die hand in hand lopen en klappen krijgen omdat ze homo zijn.
Laten we stenen verzamelen om hiermee een brug te bouwen naar elkaar. Een huis – als beeld voor de stad Arnhem waarin we allemaal een plek hebben om vreedzaam met elkaar in te kunnen leven. Een forum waarin we met elkaar in gesprek kunnen om te bouwen aan wederzijds begrip, vertrouwen en vrede.

Met het bouwen van deze brug zijn wij als Arnhems Platform voor Levensbeschouwingen het afgelopen jaar en in ander en kleiner verband de afgelopen jaren – reeds begonnen. Voorzichtig. En met vallen en opstaan. Inmiddels zijn we een groep waar zo’n 20 organisaties aan zijn verbonden en waar al meerdere nieuwe verbanden uit zijn ontstaan zoals een overkoepelend orgaan van verschillende moslim-organisaties. En weet u wat? Vooralsnog smaakt het naar meer. Graag roep ik de organisatoren van deze dag even naar voren: Johannes Kon van de Raad van Kerken, Tehseen van de Al Fath moskee, Rabia Kareman, Bahaeddin Buddak, Joop Toeter van het Leger des Heils, Trees Bartelds (OKO).
Graag geef ik het woord aan onze dagvoorzitter Arrien Sietsma die ons door deze middag zal loodsen.

Geert Rozema

IMG 5658

IMG 5659

Fotokrant

Go to Top