Vluchten boek van Jaap van DijkhuizenElegische Verzen bij een Schilderij
Velpenaar (1940) Jaap van Dijkhuizen is dichter en voormalig asieladvocaat. Hij was Nederlandse taalles vrijwilliger bij het Inloophuis aan de Van Slichtenhorststraat voor mensen die graag Nederlands wilden leren. Van Dijkhuizen is geen onbekende in onze parochie.
Onlangs verscheen van zijn hand het boek “Vluchten”. Elegische verzen bij een schilderij. In het voorwoord schetst Tineke Ceelen, Directeur Stichting Vluchteling een beeld van de huidige vluchtelingencrisis. 60 miljoen mensen zijn op de vlucht. Europa dat reageert met hekken en prikkeldraad. Eenvoudige oplossingen zijn niet voorhanden.

Stichting Vluchteling is een noodhulporganisatie die zich wereldwijd inzet voor hulp aan vluchtelingen en ontheemden (vluchtelingen binnen de eigen landgrenzen) in de regio. Opvang die aan alle kanten te kort schiet.
Van Dijkhuizen draagt het boek op aan “ontheemden en vluchtelingen van alle tijden.” De opbrengst van deze uitgave komt ten goede van de Stichting Vluchteling. De eerste 1000 euro is er reeds naar overgemaakt. Hij heeft zich in deze bundel laten inspireren door Kunst van Anne Rothuizen, ‘Vluchten’ – een doek uit 2014.
Wat mij raakt aan deze bundel is Van Dijkhuizens niet aflatende betrokkenheid bij het lot van vluchtelingen. En hij verbindt hun lot aan dat van hemzelf. Als 2 weken oude baby werd hij geëvacueerd in mei 1940 aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een lot dat veel Arnhemmers ook over kwam in 1944 tijdens de Slag om Arnhem en waar veel oudere Arnhemmers nog levendige en pittige herinneringen aan bewaren (vraag hen er maar naar – ongelooflijk hoe sterk het thema vluchtelingen leeft bij Arnhemmers die de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt).
Van Dijkhuizen is een belezen man. Politiek filosofische voorkennis is meegenomen bij het lezen van zijn geëngageerde gedichten. Hij lijkt associatief te dichten, iets wat hij combineert met kennis van de politieke geschiedenis van oorlogen en conflicten (chili september 1973, Hongarije 1956) en de antieke oudheid en de Bijbel met zijn verwijzingen naar Jesaja’s profetie waarbij zwaarden werden omgesmeed tot ploegijzers.
Van Dijkhuizens bundel heeft profetische trekken. Hij schroomt niet statements te maken die ons wakker moeten schudden. Op de laatste pagina van de bundel lezen we in notendop de essentie van het boek.

“Soms is het nodig te moraliseren
Te wijzen op een menselijk tekort.
Ook overheden moeten accepteren
Dat er door ngo’s gekeken wordt
Of zij de mensenrechten respecteren
En of er iets aan hun besluiten schort.

Beschaafd zijn slechts die volken, staten
Die, ook al is het niet in hun belang,
De in hun land vervolgden binnen laten
En niet bereid zijn, zelfs niet onder dwang
Van burgers die de vreemdelingen haten,
Die af te stoppen in hun droeve gang.
Ach, deze preek heeft niet slechts de intentie
Te wijzen op een falen van de Staat,
Maar heeft wel degelijk ook de pretentie
Erop te wijzen dat het verder gaat,
En dat van dit sermoen toch de essentie
Is, dat IK refugiés nooit stikken laat.”
p. 60.

ISBN 978-90-817851-5-0 ingenaaid, 64 blz.: 12,50 € uitgever: Jansen & de Feijter, Velp
Verkrijgbaar bij de boekhandel, te bestellen via www.eenpassievoorboeken.nl of per mail: bestel@eenpassievoorboeken.nl

Fotokrant

Go to Top