wereldvrouwenNa 8 maart (Huis van Puck in Arnhem-Noord) en 6 oktober 2017 (inspiratiewandeling Klarendal en St Marten), en 8 maart 2018 (de Spil Arnhem-zuid) organiseerden de Arnhemse Wereldvrouwen op 5 oktober 2018 hun 4de bijeenkomst.

Dit keer een inspiratie wandeling door de wijk Malburgen in Arnhem-Zuid.

Zie het hele verslag HIER.

vacatureHet inloophuis Sint Marten is onderdeel van de R.K. St. Eusebiusparochie Arnhem e.o. 

Het staat midden in een oude stadswijk in Arnhem.
Het centrum geldt als huiskamer voor de omliggende wijken en als stedelijke diaconale voorziening. Veel bezoekers leven alleen en hebben te maken met diverse problemen zoals eenzaamheid, psychische kwetsbaarheid, schulden.

buurtHet hele jaar door was er op dinsdag- en donderdagochtend inloop in het Inloophuis.
Slechts enkele keren ging de inloop niet door (Koningsdag die op een donderdag viel,
Hemelvaartsdag die ook altijd op donderdag valt en Tweede Kerstdag die op een dinsdag viel).
Het aantal unieke bezoekers was 227.
Het aantal bezoekers lag tussen de 20 en 42 met een gemiddeld aantal van 31 bezoekers per keer.
Deze feiten en een andere informatie en ervaringen van het Inloophuis staan in bijgevoegd document.

vasten1De actie blijkt een groot succes. ,,We hadden gerekend op 120 tassen, het zijn er uiteindelijk 165 geworden’’, vertelt buurtpastor Ellie Smeekens, die met Klarendaller Gerrit Dassen en stadsgenoot John Holtackers het initiatief nam tot de actie 'Paastas'.

Bewoners van St. Marten en Klarendal konden deze vrijdag zo'n paastas ophalen in het Inloophuis St. Marten of in MFC Klarendal. De Lucaskerk in Arnhem-Zuid is geïnspireerd door de actie en heeft zelf ook 36 tassen bij elkaar gespaard.
Hier de link naar het artikel in de Gelderlander!

azcArnhem voor Vluchtelingen is op zoek naar maatjes voor drie minderjarige asielzoekers.

Eén van hen woont in Arnhem Noord, de andere twee in AZC Elderhoeve.

U kunt contact opnemen met pastor Ellie Smeekens als u maatje voor één van hen zou willen worden.
e.smeekens@eusebiusparochie.nl 06 2614 0616

rd2016KNR - organisatie van religieuze ordes en congregaties -organiseerde 10 november de religieuzen prijs 2016.

In theater Midi te Tilburg. De pauselijke Nuntius was aanwezig samen met ruim 150 broeders en zusters van tientallen ordes en congregaties zoals de zusters van liefde die zo actief zijn geweest in Klarendal (Zr Eleuthera en zr Grada e.a)

Onze Buurtservice en het oecumenische Buurtmaatjesproject (i.s.m. Pga/College van Diakenen) waren genomineerd uit 30 mooie projecten. Zie ook deze LINK!

levensmiddelenmandVoedselinzameling door Martinuskerk (Steenstraat) en Lucaskerk (Elden).
Op 8 december 2015 startte het jaar van Barmhartigheid, dat onze paus Franciscus vorig jaar afriep. Op het Hoogfeest van Christus Koning (20 november) sluiten we dit jaar. Onze parochie ondernam verschillende activiteiten die met barmhartigheid te maken hadden. We weten ons geïnspireerd door dit barmhartigheidsjaar. Als een van de laatste activiteiten werden in de parochie – in de Martinus en de Lucaskerk - voedsel ingezameld. De inzameling was van zondag 16 oktober tot en met zondag 20 november 2016.

IMG-20161020-WA0004 tnDonderdagavond 20 oktober 2016 bezochten we de synagoge van Arnhem. Samen met moslims en christenen. De rondleider gaf ons alle ruimte en tijd om vragen te stellen over het jodendom en de kleine Arnhemse joodse gemeenschap. Deze week vieren joden Soekhot of Loofhuttenfeest.  

Bedankt voor de gastvrijheid. Namens het Arnhems Platform voor Levensbeschouwingen wensen wij hen gezegend feest. Bezoekers stelden vragen die naar meer smaakten. De belangstelling was groot. Schrijf uw vragen op voor een volgende ronde. En hopelijk wordt vervolgd.

BuurtserviceHulde aan alle buurtservicemannen en vrouwen die met veel liefde en werkkracht klussen opknappen voor mensen in de wijk die dat zelf niet kunnen en die niet het geld hebben om het door een professional te laten doen! En hulde aan Geert Rozema en Gerard Maas die de mannen en vrouwen van de buurtservice begeleiden en zorgen dat de klussen uitgevoerd kunnen worden!"
Dit leverde een bedrag op van 1000 euro en een mooie klok. Coördinator Ellie Smeekens heeft samen met vrijwilligers Gosia, Ans en Corry een prijs van € 1000,00 in ontvangst genomen. Zie HIER het hele artikel! 

foto carlaSinds enkele jaren hebben we in het Inloophuis Sint Marten een buurtmaatjesproject. Mensen die een maatje kunnen gebruiken worden gekoppeld aan mensen die maatje willen zijn.
De inhoud van het maatjescontact kan heel verschillend zijn. De meeste maatjes bezoeken ouderen die wat eenzaam zijn. Maar er is ook een maatje die wekelijks boodschappen doet voor een oude man, een maatje die oma is voor een kind dat opgroeit met alleen haar moeder, een maatje die mensen helpt met het invullen van formulieren..
Het project is opgezet door Lilian van Klinken, voorheen coördinator van het Inloophuis.

20160802 111002 resizedHelp je graag mensen? En werk je graag in de tuin of ben je technisch en hou je van aanpakken? Dan is de Buurtservice iets voor jou. Buurtservice Klarendal/SintMarten is een vrijwilligersclub en onderdeel van het Inloophuis van de parochie. We bestaan uit een klussendienst, tuinwerkgroep en een koeriersgroep. We hebben vooral nog versterking nodig voor onze tuinwerkgroep en klussengroep – we hebben inmiddels een wachtlijst. Op jaarbasis verrichten we zo’n 200 klussen voor huishoudens (zoals verhuizing, kast in elkaar zetten, overwoekerde tuin opknappen, helpen opruimen in huis) die zelf geen geld of netwerk hebben om deze klussen te regelen.

20160625 095432 resized 2Onlangs organiseerden op een zaterdagochtend in juni vrijwilligers van het Inloophuis een rommelmarkt. Van heinde en ver kwam van te voren een bonte verzameling sympathisanten van het Inloophuis spullen brengen. Hierdoor kon het Inloophuis openen met een prachtige voorraad spullen. Dagen van te voren waren vrijwilligers al bezig geweest met spullen uitsorteren en rangschikken. Kleding was te vinden op de eerste verdieping. En antiek en andere spullen in de benedenzaal.

20160330 103303 tnEdwin Rietbergen (5 december 1967 – 4 november 2015)

Wat vertraagd maar hierbij alsnog ter nagedachtenis van Edwin die eind 2015 overleed.

Bagage
Ieder mens krijgt bij geboorte
een wagen voor bagage
die heb je altijd bij je, die hoeft dus geen garage.

caritasWoensdag avond 23 maart was weer de jaarlijke pci-avond in de kerkzaal in Velp (Emmastraat). Ieder jaar organiseert pci-bestuur en werkgroep een informatieve avond met gelegenheid tot informeel samenzijn.
Tijdens het eerste gedeelte van de avond vertelden twee wijkcoaches – 1 uit Arnhem noord en 1 uit zuid – respectievelijk Marieke Goris en Laurens Cillekens over hun werkzaamheden en waar ze tegen aan lopen. We spraken over de afgelopen 15 maanden sinds de wijkcoaches actief zijn. Er waren veel positieve dingen te melden. Gelukkig was er ook ruimte om kritische noten met elkaar te kraken.

vastenmaaltijd 2016 tnOp woensdagavond 9 maart was er een vastenmaaltijd in het Inloophuis Sint Marten.
De maaltijd was georganiseerd in overleg met het Oecumenisch Platform Arnhem Noord.
Vanwege de 40-dagentijd aten we sober; rijst met brood en water.
Kok Mohammed Baban had met wat kruiden, groenten en rozijnen een lekkere smaak aan de rijst gegeven.
Mensen uit parochie, wijk, en Opstandingskerk schoven aan aan tafel. Bijzonder was dat er ook een kleine twintig bewoners van de Koepel, christenen en moslims, mee aten.

BURST001 tn2-11-1937 en 14-2-2016

“Huil niet omdat ik er niet meer ben, maar glimlach omdat ik er was…”
Hanny is niet meer. Op 78-jarige leeftijd sliep zij rustig in. Thuis in haar woning op de Rosendaalsestraat.
Hanny was een uniek mens met een groot hart voor mens en dier. Tegen onrecht kon ze niet. Ze hart haar hart op de tong, in die zin is ze als van oorsprong Duitse een echte Klarendalse geworden.

Op de rug van de tijger - SaleminkNieuwe boeken: Lees hier het verslag!

Pleidooi voor een economie met een menselijk gezicht
Theo Salemink was mijn oud docent kerkgeschiedenis op de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht – tegenwoordig onderdeel van de Universiteit van Tilburg, Faculteit Katholieke Theologie (FKT).
De Tijger
Dit schrikbeeld schetste de econoom Bob Goudzwaard na de crisis van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij pleitte voor een ‘economie van het genoeg’. De crisis van 2008 heeft de situatie er niet beter op gemaakt.

Boekbespreking: Palmpaashaantjes en andere christelijke receptenpalmpasen

Heel Holland bakt. Wellicht Gelderland binnenkort ook wanneer iedereen onderstaande recepten boek heeft gelezen.

Met Palmpasen lopen we feestelijk in processie de kerk door met een palmpaasstok. Dit is traditioneel een stok versierd met eieren, snoep, palmtakjes en een haantje van brood. Tegenwoordig worden er vaak pinda’s en rozijnen en ander snoepgoed aan gehangen. Uitdaging is het om het eten er de hele viering aan te laten zitten. Waarom het haantje? Dat roept ons op tot waakzaamheid. Maar hoe bak je zelf het haantje dat je aan de top van de paasstok bevestigt?

Fotokrant