Dopen

7luikdopenDe geboorte van een kind is een groot wonder. Zo klein en kwetsbaar. Een geschenk van God. Je wilt je zoon of dochter alle goeds meegeven. Dat wat je dierbaar is, geef je door. Ook waarin je gelooft. Veel ouders kiezen er daarom voor om hun kindje te laten dopen. Zij vinden het belangrijk dat hun zoon of dochter opgroeit in de geest van Jezus van Nazaret. Vanuit een christelijke levensstijl proberen zij hun waarden en normen over te dragen. Dat doen zij niet alleen, maar samen met anderen die ook geloven, de geloofsgemeenschap. Zo bemoedig je elkaar. De doop vindt dan ook plaats in de kerk en meestal samen met andere ouders die hun kindje laten dopen. De doopviering is rijk aan symbolen.

Zo wordt het kindje de handen opgelegd. Daarmee willen we uitdrukken dat we hem/haar willen beschermen. We bidden dat hij/zij beschermd mag worden tegen angst en geweld. Bij de handoplegging willen we zeggen: dat onze geestkracht jou verder bezielt. Het is een zegengebaar. Water is wezenlijk in het leven van de mens. Het lest dorst, zorgt voor groei, reinigt en verfrist. Het kan bedreigend zijn, denk aan overstromingen. Maar bovenal is het onze levensbron.

Het gezegende water waarin het kind wordt gedoopt herinnert ons aan al die keren dat God mensen door het water heeft gered. En natuurlijk denken we aan de doop van Jezus in de Jordaan. In het leven gaan we allemaal wel eens kopje onder, maar God houdt ons altijd vast. Door het water wordt de dopeling een nieuw leven binnengeleid. Met het doopsel zeggen we: we bestemmen jou voor de liefde. We willen samen met jou werken aan een betere wereld. Het kindje wordt ook gezalfd met geurige olie. Olie trekt in de huid, maakt de huid soepel en geeft het kracht. Zalving met olie is zalving met de Geest van God. De Geest wil mensen helpen om mild te zijn en verdraagzaam. Hij geeft moed en wijsheid. En bovenal stuwt de Geest naar geluk. Ouders kunnen er dus voor kiezen om hun kindje te laten dopen.

Ook oudere kinderen en volwassenen kunnen ertoe besluiten zich te laten dopen. Opgave kan via het secretariaat van de St. Eusebiusparochie telefoon 026-4424567 of door een berichtje via het contactformulier