Uitvaartkoster

kosterVrijwilligerswerk in de Sint Eusebiusparochie
Mensenwerk voor God en voor elkaar

Uitvaartkoster

meehelpen dat mensen niet het gevoel krijgen bij een kerkdienst ‘ik hoop dat het gauw afgelopen is’

Het laatste wat je kunt doen
In de Sint Eusebiusparochie worden uitvaarten gehouden in de Lucaskerk in Elden, de Martinuskerk in Arnhem en de Visitatiekerk in Velp.

Een belangrijke rol bij zo’n uitvaartviering is weggelegd voor de uitvaartkosters. Hun werk speelt zich deels achter de schermen af. Fred Speklé is één van de uitvaartkosters. Hij is inzetbaar in alle drie de kerken. In de regel worden er per uitvaart twee uitvaartkosters gevraagd. Fred vertelt: “het kan wel, met één koster, maar dan moet je af en toe een beetje improviseren. Dan is het niet echt netjes. Het moet niet zo zijn dat mensen het gevoel krijgen: ik hoop dat de dienst gauw afgelopen is”
Een uitvaart verzorgen is het laatste wat je voor iemand kunt doen; dan moet het netjes gebeuren.” Fred vat zijn werk samen in één zin: “ alles wat gedaan moet worden dat het klaar staat als het gebruikt moet worden en dat het warm is in de kerk. Daar ben je grofweg een uurtje voor de dienst mee bezig. Na de dienst is het weer een kwestie van opruimen. Je bent dus een dagdeel kwijt met een uitvaart.
Tijdens de dienst loopt één koster mee met het kruis en een ander met het wijwater om de overledene de kerk in te begeleiden en op het eind ook om de overledene uitgeleide te doen. Vaak collecteer je ook als koster en soms deelt een koster mee de Communie uit. Aan het eind van de dienst zorg je dat het wierook en het wijwater gebruikt kan worden bij de laatste gebaren. Het bedienen van de CD-speler is een vak apart. “ Fred is stellig: “van die apparatuur blijf ik af.”

Elke keer anders
“Wat leuk is, is dat je op een gegeven moment de mensen kent, de voorgangers, de mensen van de uitvaartonderneming. Die kun je dan gemakkelijk om hulp vragen, bijvoorbeeld bij de collecte, als dat nodig is. Met de voorgangers moet je altijd even overleggen, voor de dienst. Het is iedere keer weer net iets anders. Dat is ook wel mooi. Iedere uitvaart heeft zijn eigen sfeer. Elke familie brengt zijn eigen sfeer mee.

Het vervelendste van het werk is het kaarsvet. Dat knoei je soms op je pak. Het kan er gelukkig wel uit, maar het geeft in eerste instantie vieze vlekken. Als het echt nodig is, mag het pak op kosten van de parochie naar de stomerij…”

Goed georganiseerd
De organisatie rond de uitvaarten gaat doorgaans wel vlekkeloos. Je wordt ruim op tijd gebeld door het secretariaat; je krijgt te horen wie je collega is en na korte tijd ook wie de voorganger is. Er is één keer per jaar een praktisch overleg onder leiding van pastoraal werker Anita Coenraads.

Op dit moment zijn er zo’n acht mensen voor dit werk. Niet iedereen is altijd beschikbaar. Omdat uitvaarten zich niet laten plannen zijn er dus wel eens pieken, die niet goed opgevangen kunnen worden met de vaste groep. Nieuwe uitvaartkosters zijn daarom van harte welkom. Uitgaande van zo’n 100 tot 120 uitvaarten per jaar vanuit één van de kerken, zou de belasting tot maximaal zo’n 20 uitvaarten per jaar beperkt kunnen blijven, als de groep groot genoeg is. Mannen en vrouwen zijn even welkom. Wie meer informatie wil of interesse heeft, kan contact opnemen met Anita Coenraads: 06-15 18 99 11.