Vrijwilligers Maria Kapel

maria martinusKapellen en moedige vrijwilligers
“Van de week liep ik voor het eerst in mijn leven een kerk binnen.
Ik weet niet wat er precies gebeurde.
Maar ineens stond ik midden in de kapel. Voor Maria.
De rust, de ruimte. De kaarsjes. Het deed me goed. Bijzonder. Dat was het.

Ik voelde me begrepen en gehoord, veilig. Het was goed. Niets hoefde ik te zeggen of uit te leggen. Ik moet nog veel terug denken aan dat moment.
Fijn Geert, dat je zomaar binnen kunt stappen in jullie kerk midden in de stad.”

Martinuskerk Steenstraat
Dit verhaal vertelde een jonge vrouw uit ‘mijn’ wijk – Klarendal - over de Martinuskerk in de Steenstraat. Dat de kerk open is, is klaarblijkelijk niet vanzelfsprekend. Het schijnt zelfs steeds minder voor te komen. Een open kerk is vaak een welbewuste keuze. Die consequenties heeft. Want ze vraagt energie. Gas en licht, onderhoud. Maar vooral menskracht. Van vrijwilligers. Vrouwen en mannen die kerkwacht zijn.
Gastvrouw of –heer. Uren, dagdelen per week.

Op adem komen languit op de grond liggend
Hetzelfde geldt voor de Inloop en Mariakapel in de Emmauskapel in Malburgen en andere kerken. Vrijwilligers zorgen er met elkaar voor dat kapellen, kerken en andere ruimtes open kunnen zijn. En dat bezoekers zich welkom mogen voelen. Om er even op adem te komen. Zichzelf terug te zoeken, God te vinden en stilte. Te vluchten. Er te zijn zoals ze zijn. In vieze, stinkende kleren of wat daarvan over is. Of in dure maatpakken. Met hun verdriet of vreugde. Jong en oud. Zwart of wit. Languit op de grond liggend. Slapend in een van de banken vergezeld door een fles cognac. Schreeuwend. Of ineens agressief en intimiderend. Of dwaas rondlopend. Schichtig als opgejaagd wild. Verward.

Grenzen aan gastvrijheid
Desgevraagd bieden de vrijwilligers een luisterend oor, informatie, geduld. Stelen, ruzie maken, schreeuwen, andere bezoekers intimideren. Dat zijn zaken die niet kunnen maar wel soms voorkomen. Soms. Onrustige periodes wisselen zich af met rustige momenten. Duidelijk is dat er grenzen zijn aan gastvrijheid. De veiligheid van andere bezoekers, vrijwilligers en kerkwachten staat altijd voorop. En daarnaast moeten de gebouwen ook beschermd. Maar durf een dronken ruziënd stel maar eens aan te spreken op hun gedrag. Of een grote stevige kerel die verward overkomt. En dat is precies wat onze vrijwilligers doen. Vaak kalm. Maar direct. En dat is soms best ingewikkeld. En spannend.

Vrijwilligerscursus
Bij een tot nog toe eenmalige inventarisatie-ronde en eerste cursusavond met kerkwachten en vrijwilligers en twee professionals uit het hulpverleningscircuit, bleek dat iedere vrijwilliger weer eigen grenzen stelt en op een eigen bij hem of haar passende manier ingrijpt. Tijdens de avond kwam naar boven dat de eigen biografie en verschijning – lengte, uiterlijk, kleur - hierbij een belangrijke rol speelt. Wat straal jij uit? Hoe kom jij over? Dicht bij jezelf blijven door goed naar je intuïtie te luisteren blijkt cruciaal. In het voorjaar willen we een vervolg geven aan deze cursus waarin leren omgaan met mensen met gedragsproblemen en hoe hier mee om te gaan centraal staat. Leerzaam en ook weer spannend. We lezen allemaal het boek: Onze hersenen. Over de grens tussen normaal en abnormaal van de psychiater René Kahn. Een recensie zal ik nog schrijven.

Vrijwilligersoproep
Om de Mariakapel met regelmaat (en vaker) open te houden – ook in de nabije toekomst - zoeken we nieuwe vrijwilligers – als kerkwacht en of vrijwilliger bij het Trefpunt. Voor 2 uur in de maand. Of vaker. Bijvoorbeeld een ochtend in de week van 10:00-13:00.

Flexibiliteit is zeer goed mogelijk. Meldt u zich bij het centraal secretariaat van de RK parochie Sint Eusebius 0264424567 ovv vrijwilligerswerk Martinuskerk of mail: secretariaat@eusebiusparochie.nl

Desgewenst geboden in het voorjaar: trainingsavonden onder deskundige begeleiding.

Openingstijden Martinuskerk
Kapel
Do en vrij 10:00-13:00
Di 10:00-13:00 (1 maal in 14 dagen)