Dag van het Nederlands Gregoriaans Festival!

ngfHet gezang van de Zwaan
Muziek en thematiek van alle tijden

Zaterdag 9 juni 2018, Grote Kerk en Muzerije, ’s-Hertogenbosch
Dag van het Nederlands Gregoriaans Festival 10.30 – 17.00 uur

Op zaterdag 9 juni vindt in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch de Dag van het Nederlands Gregoriaans Festival plaats. Deze dag staat helemaal in het teken van het 700-jarig bestaan van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, gevestigd in het oude Zwanenbroedershuis dat zich in deze stad bevindt.

Om 10.30 uur vindt in de Grote Kerk de feestelijke opening plaats met een improvisatie op de gregoriaanse sequentia Planctus Cygni (het gezang van de zwaan) door sopraan Daniëlle Sluimers en organist Jamie de Goei.

Van 11.00-14.00 uur volgt de schola-estafette, waarin diverse schola’s uit Nederland - steeds op een andere plek opgesteld - in de prachtige akoestiek van de Grote Kerk een kort optreden verzorgen. Ze zingen daarbij ook enkele werken uit het Alamire-codex dat zich bevindt in het Zwanenbroedershuis en die speciaal voor deze gelegenheid zijn getranscribeerd door musicoloog en classicus Marcel Zijlstra.
Om 14.45 uur zal Jan Janovcik in de Muzerije een lezing verzorgen over de koorboeken van het Zwanenbroedershuis.

Bovenstaande activiteiten zijn geheel gratis toegankelijk! (Na de lezing zullen wij u om een vrijwillige bijdrage vragen).

Om 16.00 uur sluit de dag af met een optreden door Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbrechts. Hoogtepunt van dit concert én van deze dag is de wereldpremière van Planctus Cygni voor koor, sopraansolist en duduk van de Nederlandse componist Gerard Beljon, geschreven in opdracht van het Nederlands Gregoriaans Festival.
De latijnse tekst en de melodie ‘Planctus Cygni’ stammen uit circa 800 na Christus en bezingen de lotgevallen van een zwaan die de weg kwijtraakt, op zee terechtkomt, bijna verdrinkt maar op het laatste moment het licht van de dageraad ziet en terug aan land kan komen. Deze tekst sprak Beljon aan omdat hij hierin een parallel ziet met de actuele vluchtelingencrises.
Veel melodielijnen uit het stuk zijn afkomstig uit het oorspronkelijke gezang, daarnaast heeft Beljon elementen gebruikt uit de psalm Sion klagt mit Angst und Schmerzen om de ellende van de zwaan én van de vluchtelingen te symboliseren. In het gedicht Planctus Cygni is het eind goed al goed, iets wat we zouden wensen met het huidige vluchtelingenprobleem…

De toegangsprijs voor het concert door Collegium Vocale Eindhoven bedraagt:
(€16,00 pp / tot 18 jaar gratis!) stuur hiervoor een e-mail naar: info@gregoriaansfestival.nl of bel met: 06-12337956
Toegangsbewijzen zijn ook op de dag zelf aan de kerk te koop.
Voor een uitgebreid programma-overzicht zie: www.gregoriaansfestival.nl

Overige informatie: Hedwig van Grinsven 06-12337956