anitacoenraadsBeste mensen,
Wat doen we als pastores op dit moment in deze periode van de Coronacrisis?
Nou ik kan u vertellen dat ik eigenlijk net zo druk ben als de periode hiervoor, maar anders druk. En ik ben God dankbaar dat we nu andere middelen tot onze beschikking hebben dan in tijde van de oorlog, toen je elkaar maar moeilijk kon bereiken, zeker als je wat verder weg woonde van elkaar.
Ik bel en mail met veel mensen/parochianen om te informeren naar hoe het met hen gaat.
Mensen die kwetsbaar zijn wat hun gezondheid betreft, maar ook mensen waarvan ik weet dat hun netwerk niet echt groot is.

Zeer verdrietig vond ik het, toen ik bijna in het begin van de Coronacrisis iemand belde en haar dochter nam op en vertelde dat haar moeder net was overleden. Ik was te laat.
Jammer dat we er niet op tijd waren voor deze vrouw en afscheid van haar konden nemen.
Blij werd ik en veerkracht kreeg ik zelf ook weer, toen ik een mevrouw belde, die nog niet zo lang geleden haar man was verloren en zij bood aan om voor anderen, waarvan het beter is om niet het huis uit te gaan, boodschappen te gaan doen.
Hierdoor kon ik een heleboel vraag en aanbod op elkaar afstemmen.
Nabijheid aan elkaar oftewel zoals het nu gezegd wordt in alle berichtgeving, Samen, is erg belangrijk in deze periode.
En zo is het mij gelukt om mensen die elkaar niet kennen aan elkaar te kunnen koppelen, voor een telefoontje of een boodschap, parochie breed.
Fijn is het ook om te horen en te lezen hoe in de verschillende Locaties de parochianen op de hoogte worden gebracht over de ontwikkelingen die er gaande zijn in de Parochie, de regelgeving waar wij ons aan moeten houden.
Dit brengt extra werk met zich mee maar is ook een vorm van Nabijheid. Ik hoor terug van mensen dat men dit waardeert, dat men het fijn vindt om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.
Belangrijk is het dus om aan de Nabijheid vorm te geven en als we naar buiten kunnen en mogen om onze oren en ogen open te houden voor wat er speelt in onze eigen omgeving en waar we misschien een helpende hand kunnen aanbieden, met de 1,5 meter afstand.
De volgende tekst die ik ontving via de Diaconale mail wil ik u niet onthouden:
God houdt van de mens. God houdt van de wereld. Niet van de ideale mens, maar van de mens zoals hij is, niet van de ideale wereld, maar van de werkelijke wereld.
Uitspraak Bonhoeffer
Hiernaast wil ik nog kwijt en dat zeg ik ook vaak tegen mensen: de mail en de telefoon is geduldig, dus laat wat horen als u daar behoefte aan heeft.

Heel veel sterkte, gezondheid en Gods Zegen
Anita Coenraads-Zernitz