paaskaarsBeste parochianen,

Voor christenen zijn de Paasdagen altijd zeer bijzondere dagen. Er zijn veel speciale vieringen, Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de Paaswake met als afsluiting het hoogfeest op eerste Paasdag. We trekken mee in het verhaal van Jezus, zijn feestelijke intocht, de maaltijd waar brood en wijn worden gedeeld en tastbare tekenen worden van Jezus zelf. We horen het lijdensverhaal en we vieren de opstanding met tekenen van licht, water tijdens de eucharistie. Een bijzondere tijd voor de kerk, maar ook voor mensen thuis. Pasen is immers ook het weekend om samen door te brengen. Samen lekker eten tijdens de paasbrunch of als de zon schijnt heerlijk genieten van de lente, met al zijn pracht en al het nieuwe leven.

Maar Pasen dit jaar is van een heel andere aard. Het zal stil zijn, in onze kerken, in onze huizen. Het feest wordt omfloerst door een virus wat onze wereld in de ban heeft gedaan. Naast de stilte in kerken en huizen is er de drukte in ziekenhuizen, zorgcentra en op veel geïmproviseerde andere plaatsen in ons land. Mensen werken 12 uur aan een stuk door om zorg te dragen voor de ernstig zieken. Er zijn besluiten genomen om ons en vooral de kwetsbaren te beschermen en dat betekent een stille Pasen.

Ons geloof kan ons helpen in deze moeilijke tijd. We kennen de verhalen van de leerlingen tijdens de storm op het meer, toen ze vertwijfeld uitriepen naar Jezus om hen te helpen. Van het volk onderweg door de woestijn, op weg naar het beloofde land, maar vaak mopperend en klagend dat God niet voor hen wilde zorgen. En we kennen het verhaal van Jezus die voor zijn dood nog aan God vroeg of deze beker niet aan Hem voorbij mocht gaan. Verhalen van mensen in een diepe crisis. Maar door die verhalen heen is er altijd dat vertrouwen dat God met hen meetrekt, dat God zorgt voor het voedsel in de ochtend, het nieuwe licht dat mag aanbreken. Het vertrouwen dat God ons draagt in het lijden en zo ook het lijden van zijn mensen ziet.
Dat vertrouwen klinkt tijdens de kerkklokken die luiden, het klinkt tijdens het Onze Vader en het Wees Gegroet wat in deze dagen in zovele huizen wordt gebeden.

Een vertrouwen wat we ook mogen zien in al die mensen die zich inzetten voor ons welzijn. Al die mensen die werken in de gezondheidszorg, in de schoonmaak, het onderwijs. Al die lieve buren, vrienden en vriendinnen die zich bezorgd tonen om de mensen die hen nabij zijn. Er zijn al die hartverwarmende initiatieven die onze harten open zetten voor elkaar.

Dat vertrouwen sterkt ons en tijdens de paasdagen mogen we voelen dat God zijn hand uitstrekt naar ons, dat Hij het kruis van het lijden met ons mee wil dragen.

Beste broeders en zusters in het geloof,

We hadden als pastoraal team graag dit jaar met u in onze kerken de Goede Week willen vieren: in de kerk in Dieren, in Velp, in Elden en in Arnhem. Ook hadden wij u willen ontmoeten na de vieringen om u een zalig Pasen toe te wensen. Tot ons aller troost kunnen we met een paar vertegenwoordigers van uw kerk in besloten kring in de Martinuskerk de plechtigheid van de Goede Week door laten gaan. U mag weten dat we mede namens u allen de gebeden van lof en dank en van smekingen aan God opdragen. We zijn ook hard bezig om er voor te zorgen dat u de vieringen via internet met ons mee kunt vieren. We hopen dat u in verbondenheid met ons mee bidt in de hoop dat het Coronavirus gestopt wordt, dat u met uw dierbaren weer bij elkaar kunnen komen en dat we elkaar spoedig weer zullen ontmoeten.

Tot die dag is ons contact vooral via de mail en de telefoon. Ook via onze website (www.eusebiusparochie.nl) blijven we u op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen. We houden zo mogelijk ook contact met u via de nieuwsbrieven vanuit de locaties. Mocht u persoonlijk in contact met één van ons willen treden, aarzelt u niet ons te bellen en/of te mailen.
Om er voor te zorgen dat u niet tevergeefs belt, hebben wij afgesproken dat altijd één lid van het pastoraal team van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar is van 13.30 uur tot 15.30 uur op telefoonnummer 026 – 8485238.
Laten we naar elkaar omzien en elkaar helpen gezond door deze moeilijke tijd heen te komen.

Moge het goede wat in deze dagen gebeurt een lichtpuntje zijn wat ons staande houdt.

We wensen u veel sterkte toe in deze moeilijke tijd
en bidden om Gods zegen over alle mensen.
Een gezegende Goede Week en zalig Pasen.

Pastoraal Team Sint Eusebiusparochie,

Pastoor Tuan T. Nguyen
Diaken Ronald Heinen
Pastoraal werker Anita Coenraads