lichtjesavondHenk is overleden, 83 Jaar oud. Het is goed zo. Het leven hoefde niet meer voor hem.
Morgen zal hij gecremeerd worden, op een moment dat er even ruimte is in het werkschema van het crematorium. Niemand zal daarbij zijn. Maar vanavond is er tijd om afscheid te nemen. Met z’n elven zijn we gekomen. Een bont gezelschap rondom de kist. Mensen uit de laatste jaren van Henk zijn leven; hulpverleners, bezoekers van het Kruispunt, inloop voor dak- en thuislozen waar Henk een aantal jaren vaak te vinden was, twee bewoners uit de straat waar de inloop gevestigd is én een sportvriend van vroeger met zijn vrouw.

Tired-old-manMensen die moe zijn. Intens moe. Uitgeput. En dat al zoo lang. Wat ze nog bindt aan dit ondermaanse? Heb je even…In mijn pastoraat kom ik zorgwekkend veel mensen tegen die het leven niet meer zien zitten.
Ervaringen van uitzichtloosheid is wat deze mensen met elkaar gemeen hebben. Het gevoel te hebben dat de situatie waarin je zit niet en zelfs nooit meer zal veranderen. Veel mensen die diep in de schulden zitten lijden hier onder. Chronisch zieken. Misbruikten. Mensen die een partner verloren hebben.

klarendalJarenlang leeft meneer in eenzaamheid. Zijn gordijnen zijn altijd gesloten. Hij doet zijn werkzaamheden via het werkbedrijf in stilte. Daarnaast zit hij vooral veel thuis. Hij rookt en drinkt niet. Af en toe merk ik meneer op in de supermarkt. Ook wanneer ik hem nog niet gezien heb. Want meneer riekt. Meneer heeft een heftige, weee lichaamsgeur.
Kinderen op straat lachen en schreeuwen wanneer hij langs ze loopt. Dat het naar verrotting stinkt en wie er nu weer een wind gelaten heeft.

doorgeefIk kom uit een gezin waar niemand interesse had in het Geloof.. Alleen mijn moeder, zij geloofde wel in God, al was ze niet aangesloten bij een kerk of genootschap.

Vaak vergezelde ik een buurmeisje naar de katholieke kerk ik vond het allemaal indrukwekkend. We zaten op een Christelijke school, waar mijn zusjes en ik de Bijbel leerden kennen. We zongen voor het begin van de les gezangen, liedjes die ik nu pas begrijp.


tshirtEen van de meest tot de verbeelding sprekende verhalen in de bijbel is toch wel het verhaal van de vijf broden en twee vissen. Of het letterlijk zo is gebeurd weet ik natuurlijk niet, maar hoe dan ook de strekking van het verhaal is toch wel dat als je met anderen deelt, zelfs als je maar weinig hebt, iedereen meer dan genoeg krijgt. En dat is in tijden van crisis een positief geluid!eliahDe profeet Elia kwam in Sarfath, waar grote droogte heerste.
Hij ontmoette er een weduwe, die hout verzamelde om van het laatste beetje meel dat ze had voor haar en haarzelf een broodje te kunnen bakken. Daarna zouden ze niets meer te eten hebben. Elia vroeg haar om hem iets te eten te geven, en ze gaf hem haar enige en laatste broodje.

 

Fotokrant