IMG 4284 tnWoensdag 9 september is er weer een interreligieus overleg geweest, ditmaal in de Aya Sofia moskee aan de Sonsbeeksingel. Afghaanse gemeenschap en de “Marokkaanse” Al Fath moskee aan de Van Oldenbarneveldtstraat waren nu ook vertegenwoordigd.
Piet Muller, actief voor de Raad van Levensbeschouwing en Religie Nijmegen, en Saïd Bouharrou, bestuurslid van de Al Moslimin Moskee in Nijmegen waren uitgenodigd om te vertellen hoe zij tot hun Vredesverklaring in 2014 zijn gekomen.

http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/religieuzen-nijmegen-tekenen-vredesverklaring-1.4680140.
Inspirerend was hun verhaal over samenwerking tussen Joden, christenen en moslims en niet-gelovigen. Drie maanden werkten zij samen aan de vredesverklaring – aanleiding was het oprukkende IS in Syrie en Irak en de oorlog in Gaza. Wat konden ze doen tegen de spanningen die opliepen tussen moslims en niet-moslims in de stad Nijmegen? Op weg naar de Vredesverklaring vonden de verschillende partijen zich. Stapje voor stapje leren ze elkaar sindsdien beter kennen. Gevolg is: gezamenlijke debatten in Luxor in samenwerking met de burgemeester, openhuis van moskeeën, joden, christenen en moslims die samen optrekken op verschillende terreinen. De Raad van Levensbeschouwing en Religie Nijmegen speelt op de achtergrond een faciliterende rol in deze.
Na het gesprek met onze Nijmeegse gasten riepen we twee commissies in het leven. De eerste komt in ons volgend overleg (15 oktober) met een presentatie over onze gezamenlijke presentatie als Arnhemse levensbeschouwingen in een grote ruimte van de Gemeente Arnhem. De tweede commissie heeft als onderwerp: vluchtelingenvraagstuk. Deze commissie – waar een vertegenwoordiger van moslim zijde inzit en een christen – informeert en inventariseert ons over wat er speelt en nodig is in Arnhem met betrekking tot vluchtelingen-opvang, en is contactpersoon voor de lokale overheid (Gemeente Arnhem, COA en andere partijen).
lees ook over Piet Muller en Said Bouharrou de burgemeester Dales prijs ontvangen.
http://www.nieuwsuitnijmegen.nl/Nieuws/2308/Burgemeester-Dales-prijs-uitgereikt-aan-Piet-Muller-en-Said-Bouharrou.html

IMG 4282

IMG 4283

IMG 4284

Fotokrant

Go to Top