Orgel Heilig Hartkerk ontmanteld en naar Velp

t hhartHet orgel uit de voormalige Heilig Hartkerk in Arnhem aan de Bakenbergseweg, een orgel met 1600 pijpen, wordt ontmanteld. Later wordt het orgel schoongemaakt en verhuist het naar de OLV Visitatiekerk in Velp. Om die verhuizing mogelijk te maken, moet er wel eerst geld worden ingezameld door parochianen van de Sint Eusebiusparochie.

Het orgel is in 1942, midden in de oorlog gebouwd. ‘Dat maakt het voor mij bijzonder’, zegt Charles Hofman, parochiaan en student instrumentenbouw in Gent. Charles (21) is een van de 10 vrijwilligers die meewerken aan de ontmanteling van het orgel. Charles ziet de demontage en de opbouw van het orgel als een uitgelezen kans om zijn studie instrumentenbouwkunde aan het Conservatorium van de Hogeschool Gent aan te vullen met praktijkervaring.

Vrijwilligers zijn ook broodnodig, zegt Jacques Hermans, als bestuurslid verantwoordelijk voor het vastgoed binnen de Sint Eusebiusparochie. ‘Zij ondersteunen de orgelbouwer, Steendam uit Roodeschool. Anders is deze klus onbetaalbaar.’ De demontage van het orgel duurt ongeveer een week. Daarna wordt het elders opgeslagen, alles wordt schoongemaakt, gesorteerd en er worden al diverse herstellingen in eigen beheer uitgevoerd, zodat het straks als een compleet bouwpakket klaarligt als er geld is om het in de OLV Visitatiekerk in Velp te plaatsen.

Die kerk had tot dusverre al twee orgels, waarvan het grote, op het oxaal, het koor, vanwege onderhoudsachterstand al 35 jaar niet meer kon worden gebruikt. Dat orgel is vorige week verwijderd. Zodra er geld beschikbaar is, komt het grote orgel uit de Heilig Hartkerk naar Velp. Daar kan het dan worden gebruikt, naast het kleinere orgel dat al jaren in Velp wordt gebruikt. Er zijn concrete plannen dit kleinere orgel op een andere plek in de kerk te plaatsen. De huidige locatie is voor de koorzangers en zangeressen geen plezierige plek omdat het geluid rechtstreeks naar hen toe klinkt.

Als het orgel van de Heilig Hartkerk straks in Velp staat, telt de kerk weer twee complete orgels, waarvan het nieuwe geschikt is om orgelconcerten geven. Om dat allemaal mogelijk te maken, komt er een inzamelingsactie. Gedacht wordt aan een actie waarin mensen een orgelpijp kunnen adopteren. In grootte variëren deze pijpen van 10 cm tot meerdere meters. Over hoe en wanneer deze actie van start gaat wordt u nog nader geïnformeerd.

Gegevens orgel
Bouwer: Pels Alkmaar