Arnhemse kerken in beeld in boek en op dvd

kerkendvdMet het boek “In Beeld - Monumenten van Geloof” brengt de RK Sint Eusebiusparochie in Arnhem alle Rooms-Katholieke kerken in de Gelderse hoofdstad in beeld. Het fotoboek bevat bijna 200 foto’s met een korte toelichting, van de huidige kerken van de parochie, van de kerken waarvan de parochie recent afscheid heeft moeten nemen en van kerken die niet meer bestaan, zoals de kleine Eusebiuskerk in het stadscentrum, waar al tientallen jaren een braak terrein ligt en de Pauluskerk waar inmiddels een woon-werk-schoolcomplex staat.

In het boek staan niet alleen foto’s: er zit ook een DVD bij met de compilatie van de TV Gelderlandserie 'Makelaar van God', over het sluitingsproces van de kerken.

Het idee voor het boek komt van vakfotograaf en parochiaan Jan van Dalen. De afgelopen jaren heeft de Sint Eusebiusparochie helaas de nodige kerken moeten sluiten. Voor sommige kerken zijn al nieuwe bestemmingen gevonden, voor anderen wordt nog gezocht naar - of is er bijna - een passende eigenaar. Jan van Dalen, die al een groot fotoarchief van de kerken had, wilde van al die gebouwen de eigen ziel en de typische schoonheid vastleggen en bewaren als herinnering. Veel foto’s heeft hij zelf gemaakt, andere foto’s komen uit (privé)archieven van parochianen en een enkele foto komt uit het archief van de parochie zelf.

De Sint Eusebiusparochie omarmde het idee. Pastoor Paul Daggenvoorde: “Het boek is een fraai middel om cultureel en religieus erfgoed veilig te stellen en te documenteren. Het is een prachtige herinnering voor parochianen en anderen die geïnteresseerd zijn in de kerken van Arnhem. Ik heb al wat drukproeven gezien en het wordt een prachtig boek.” Aan het boek is door tal van mensen belangeloos meegewerkt, zoals vormgever Jan Kooijman van 2-design, Cécile Schulte-Wersch, Wil Boerboom, Birgit Schiebergen en Paul Daggenvoorde.

Het boek is niet alleen een herinnering aan wat was. Ook de kerken die blijven, zijn vermeld. Want de Eusebiusparochie gaat door: met ruimte geven aan geloof, door minder te investeren in gebouwen en meer in mensen. Er zit ook een DVD bij met de compilatie van de TV Gelderlandserie 'Makelaar van God', over het sluitingsproces van de kerken. Omroep Gelderland heeft daar belangeloos aan meegewerkt. Met de DVD is het een compleet beeldverhaal geworden.

Het boek is voor een ieder te koop à € 20,-. Het boek is na de viering in een kleine hoeveelheid  beschikbaar in de Lucaskerk in Arnhem Zuid, in de Martinuskerk in de Steenstraat en in de OLV Visitatiekerk in de Emmastraat in Velp, en in de boekhandels.