Zusters Trappistinnen Abdij Koningsoord retraite mogelijkheden e.a.,

abdijAlle gasten die aankomen, moeten ontvangen worden als Christus zelf (RB 53) Bovenstaande woorden komen uit de Regel van Benedictus. Aan deze Regel willen de zusters van de abdij Koningsoord trouw blijven. En aan stilte en gebed. Die vormen het hart van hun bestaan. Hun orde ontstond in 1098 in Cistercië.
Zie voor de ontstaansgeschiedenis van deze orde: http://www.koningsoord.org/nl/01_ol_geschiedenis.htm.

Warme onderlinge contacten
Veel parochianen en andere Arnhemmers, Velpenaren, Rozendalers en anderen weten de Abdij inmiddels goed te vinden. Om het getijdengebed bij te wonen of om de stilte op te zoeken of zichzelf terug te vinden tijdens een retraite in een van de gastenkamers. Onze parochie onderhoudt warme banden met de hartelijke en gastvrije zusters.

Retraite mogelijkheden
Wanneer je op retraite wil kan je je melden bij de gastenzuster. Verstandig is het om dit tijdig in te plannen. Want veel mensen maken gebruiken van de gastenverblijven van de zusters Trappistinnen.

koningsoord

Voor wie is het gastenverblijf?
Het gastenverblijf staat open voor iedereen die verlangt om in een omgeving van stilte en afzondering tot zichzelf te komen, tot die innerlijke ruimte waar het Leven je verwelkomt. Het ritme van het getijdengebed en de eucharistie, waartoe gasten vriendelijk uitgenodigd worden, is een bron van inspiratie, kracht en verbondenheid.

Er zijn 14 kamers, waaronder enkele tweepersoons. 6 Kamers liggen op de begane grond en 8 op de eerste verdieping. Elke kamer is voorzien van douche en toilet. Ook internetaansluiting is aanwezig. De gasten hebben een aangename huiskamer tot hun beschikking, waar ook de gastenbibliotheek is. De maaltijden zijn vegetarisch en worden gezamenlijk in de gastenrefter genuttigd.

Kosten
De verblijfskosten bedragen € 40, - per etmaal, inclusief drie maaltijden. De richtprijs voor mensen met een minimum inkomen is € 30, - per etmaal. De gasten kunnen eigen bed- en badlinnen meebrengen (de bedden zijn voorzien van een dekbed); voor het huren van een lakenpakket wordt € 7,50 gevraagd.

Reserveren
Bij een eerste aanvraag is het handig telefonisch contact op te nemen. Telefoon gastenhuis: 026-4439863 (dinsdag t/m vrijdag tussen 15.30 en 16.30 uur) Email: gastenhuis@koningsoord.org

Waar?
De abdij, het gastenhuis en de abdijwinkel vind je op de Johannahoeveweg 79, 6816VG Arnhem. Meer info vind je op: www.koningsoord.org. Bezoek de abdijwinkel – in de voormalige graanschuur van de Johannahoeve - ook eens. Naast verschillende boeken over religieus leven, tref je er zelf gemaakte kaarsen, zeep en chocolade aan, mooie (engelen)ansichtkaarten en ikonen, wierook, engeltjes en natuurlijk het beroemde La Trappe bier.
Openingstijden abdijwinkel:
dinsdag t/m zaterdag 14.30 -16.30 uur en zondags na de eucharistie
Meer weten over de abdij en religieus leven?
Lezenswaardig is het boek van Arjan Broers, Ode aan Gods eenvoud. Een nieuwe abdij met oude wortels. Valkhof pers. 2010 ISBN 9789056253004. 128 pagina’s.

In dit boek leest u over de rijke en heftige (oorlogs)geschiedenis van de omgeving van de abdij. Van de experimentele modelboerderij – Johannahoeve – tot oorlogsfront. Van opleidingscentrum tot vrijplaats van de broeders van Mill Hill die je nog steeds vindt op een paar honderd meter afstand van de abdij. Ook lees je er over eeuwen monastieke traditie en hoe een moderne abdij gebouwd is op een traditioneel grondplan, zo gebouwd dat het past in de omgeving. Indrukwekkend is de manier waarop de zusters onderdelen van hun oude abdij uit Berkel Enschot een plek hebben gegeven in hun nieuwe verblijfplaats. De vele bijgevoegde foto’s geven een fraai beeld van zowel het monastieke leven, de omgeving, als de architectuur van de abdij.

Wilt je meer weten over wie Benedictus was en wat zijn leefregel inhoudt?
Begin dan met de laagdrempelige en inspirerende ‘instapper’ van Wil Derkse. Een levensregel voor beginners. Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven. 2003 Tielt. Lannoo. ISBN9789020941845. Meteen ook een mooi Sinterklaas- en of Kerstcadeau. Maar kijk uit. Lezen van dit boekje van 127 pagina’s kan je leven veranderen. Wil Derkse slaagt erin om het benedictijnse leven te vertalen naar vormen van samenleven en samenwerken buiten de muren van het klooster. Hij laat zien hoe je op een eigentijdse manier benedictijns kan leven binnen je gezin, je bedrijf, op school of in een parochie of waar dan ook. Het leert over tijdmanagement. Goed leiderschap, hoe stimuleer je mensen tot groei? Verantwoordelijkheid nemen. Maat houden. Aandachtig luisteren, wat doet dat met je?

Geert Rozema, buurtpastoraat Klarendal/SintMarten/Spoorhoek