PatrickWerken aan je toekomst
In Nederland vinden we het vanzelfsprekend dat alle kinderen naar school gaan, studeren of een beroep le-ren. Een goede opleiding hebben we immers nodig om een baan te vinden en je eigen geld te verdienen. Tegenwoordig volgt wereldwijd 91 procent van alle kin-deren basisonderwijs. Dat is een enorme vooruitgang, want in 2000 was dat nog maar 54 procent.
Helaas krijgen jongeren in veel ontwikkelingslanden niet de kans om na de basisschool verder te leren. Daarom ondersteunt Vastenactie dit jaar projecten die jonge mensen de kans bieden op vervolgonderwijs of hulp bij het starten van een eigen bedrijfje.

Gebrek aan scholing is een belangrijke oorzaak van werkloosheid en armoede. Een beroepsopleiding kan daar verandering in brengen en de kans op een goede baan vergroten. Wie een redelijk inkomen verdient hoeft zich geen zorgen te maken over de eerstvolgende maaltijd of een dak boven het hoofd. Dat biedt ruimte om na te denken over de toekomst en actief deel te nemen aan de samenleving.
Het belang van voortgezet onderwijs is groot. Het inkomen van mensen groeit zo. En we zien dat mensen die voortgezet onderwijs hebben gevolgd vaker een leidende rol op zich nemen in de gemeenschap. Dat geldt ook voor Patrick uit het noorden van Zambia. Zijn vader was overleden en zijn moeder kon niet voor de kinderen zorgen. Toch heeft hij de kans gekregen om het vak van kleermaker te leren. Nu kan hij niet alleen voor zichzelf en zijn moeder zorgen, maar geeft hij in zijn vrije tijd naailes aan mensen met een beperking. Hij zegt daarover: “Iemand heeft mij zijn kennis en vaardigheden bijgebracht. Nu wil ik op mijn beurt anderen helpen, zodat ook zij straks voor zichzelf kunnen zorgen”.
We hopen dat we mogen rekenen op uw steun, zodat jongeren kunnen werken aan hun toekomst.
De collectes in de vastentijd zijn voor deze projecten, maar ook kunt u zelf uw gift overmaken op IBAN: NL21INGB0000005850 t.n.v. Vastenactie, Den Haag
Geweldig dat u ons werk wilt steunen! Mede dankzij uw gift, kunnen we meer mensen helpen een gezond en menswaardig bestaan op te bouwen.

Vastenactie avond
Op woensdag 11 maart zal in de Lucaskerk/pastorie een Vastenactie avond worden gehouden!
We beginnen om 18 uur met rijsteten en van 19.00 tot 20.00 uur is er informatie over het project ‘Werken aan je toekomst’ en het hongerdoek. Petra Jansen van Vastenactie komt om op inspirerende wijze te vertellen over het thema van de Vastenactie.
U bent van harte welkom!
M.O.V. groep Eusebiusparochie

Interview met Patrick Siluyele
Over jong leiderschap

Hij was nog maar een peuter toen zijn moeder hem naar het weeshuis in Mbala, Zambia bracht. Patrick Siluyele (23) kreeg er onderdak, verzorging en een opleiding. Tegenwoordig geeft hij naailes aan gehandicapten. Hij vertelt over zijn leven en werk.

Patrick lacht veel tijdens het gesprek en heeft een zachtmoedige, vriendelijke uitstraling. Hij ziet er tiptop verzorgd uit en geeft bescheiden antwoord op de vragen die hem worden gesteld.

Hoe ben je in het weeshuis terecht gekomen?
“Mijn vader was hoofd van een school toen hij ziek werd en overleed. We kwamen bij mijn grootvader in huis. Hij en de andere familieleden sloten ons overdag buiten. ’s Avonds wilden ze hun eten niet met ons delen, dus leden we honger. Toen het echt niet meer ging haalde mijn moeder mijn broers en zusjes van school om geld te gaan verdienen voor eten. Ik was de jongste, mij bracht ze naar de Zusters van de Heilige Harten van Jezus en Maria. De zusters namen me op in hun opvangcentrum voor weeskinderen, gaven me eten en kleding en toen ik ouder werd, stuurden ze me naar school. Dankzij hen heb een vak geleerd en weet ik hoe ik groente moet verbouwen. Daar zal ik ze eeuwig dankbaar voor blijven.”

Wat was voor jou een keerpunt in je leven?
Als ik nu terugkijk, was dat de dag dat ik het centrum binnenkwam. Het centrum betekent zo veel voor me, de zusters hebben me altijd geholpen. Soms kreeg ik dingen zomaar, soms moest ik er klusjes voor doen. Zonder het centrum had ik niet overleefd. Daarom vind ik het belangrijk om mensen te helpen.”

Je geeft tegenwoordig naailes. Waarom doe je dat?
“Iemand heeft mij zijn kennis en vaardigheden bijgebracht, die wil ik op mijn beurt doorgeven aan anderen. Zodat ze straks voor zichzelf kunnen zorgen.”

En waarom aan gehandicapten?
“In onze gemeenschap zijn mensen die neerkijken op gehandicapten. Maar zij kunnen er niets aan doen, het zijn gewoon mensen die, net als ikzelf, een vak willen leren. Ook met een handicap kun je je eigen geld verdienen, als je beschikt over een vaardigheid. Ik help ze om dingen te maken en op de markt te verkopen.”

Hoe belangrijk is het voor je om een jonge leider te zijn voor kinderen?
“Het voelt goed dat anderen van mij leren, maar daar wil ik niet over opscheppen. Een jonge leider moet gehoorzaam zijn en goed kunnen luisteren. Ik vind het belangrijk om belangstelling en volledige inzet te tonen bij alles wat je leert en doet. En ook dat je bereid bent je kennis te delen met anderen.”

Wat zou je je eigen kinderen later willen meegeven?
“Een van de dingen die ik ze zou willen vertellen, is dat ze goed met anderen moeten samenleven, dat ze gehoorzaam zijn, anderen respecteren. Luisteren en leren. Je weet tenslotte nooit van wie je morgen hulp nodig hebt.”

Patrick geeft les2

Eusebiusparochie Agenda