500 Jaar Luther

lutherOp 31 oktober a.s. is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther (1483 - 1546), de Duitse reformator, als reactie op de aflaathandel 95 stellingen aan de Slotkerk van Wittenberg zou hebben gespijkerd. Hoewel aan de historiciteit van deze gebeurtenis tegenwoordig wordt getwijfeld, wordt deze dag wel aangemerkt als het begin van de Reformatie. Jaarlijks is in de protestantse kerken 31 oktober als "Hervormingsdag" dan ook altijd nog een dag die daaraan doet herinneren.
In samenwerking tussen de R.K. Eusebiusparochie en de Protestantse Kerk van Arnhem wordt hieraan aandacht geschonken. Op dinsdag 24 oktober, 19.30 uur, Salvatorkerk, zal een avond worden gehouden over Luther met:

- Paul van Lunteren (historicus) over de tijd waarin Luther leefde en wat dat voor hem heeft betekend, zijn leven en denkkader,
- pastoor Gerben Zweers over hoe hij als hedendaags Rooms-Katholiek aankijkt tegen Luther en zijn "erfenis",
- ds. Pierre Eijgenraam, die enkele korte teksten van Luther met ons zal lezen en bespreken,
- Kees van Keulen (kerkorganist) over het liedrepertoire van Luther.
De Salvatorkerk is te vinden in Arnhem-Zuid, Salvatorplein 274.
Aansluitend kunnen we op dinsdag 7 november, aanvang 14.15 uur de Luthertentoonstelling in het Catharijneconvent in Utrecht bezoeken. Er zijn afspraken over gemaakt, dat we door deskundigen worden rondgeleid (rondleiding van een uur).
Reserveert u 24 oktober 's avonds en/of 7 november 's middags in uw agenda! U kunt ervoor kiezen aan beide, maar ook aan één van beide activiteiten mee te doen.
De avond op 24 oktober is gratis en u hoeft zich er ook niet van te voren voor op te geven.
Wilt u meedoen aan de rondleiding op 7 oktober, dan moet u zich wel opgeven en wel bij Kees van Keulen, keesvankeulen@planet.nl, tel. 3233466. De kosten voor de reis naar Utrecht en toegang tot het museum en de tentoonstelling zijn voor eigen rekening (museumjaarkaart is geldig), aan de rondleiding kunt u gratis meedoen. De reis naar Utrecht is in principe op eigen gelegenheid, maar als u zich tijdig opgeeft, zal worden bezien wat op elkaar kan worden afgestemd (eigen vervoer, meerijden met iemand, OV).
U allen bent van harte uitgenodigd aan één van beiden of beide activiteiten mee te doen.