Leo Fijen krijgt hoge pauselijke onderscheiding

leo feijenDe directeur van uitgeverij Adveniat, Leo Fijen, ook al vele tientallen jaren werkzaam als televisiemaker en afdelingshoofd van KRO-RKK, thans van KRO-NCRV, heeft zaterdag 24 juni een hoge pauselijke onderscheiding gekregen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Sint-Gregorius de Grote. Fijen ontving de onderscheiding tijdens de KRO-NCRV Inspiratiedag in Utrecht uit handen van bisschop Frans Wiertz van Roermond, die binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie referent is voor communicatie en media.
Het is een van de hoogste eretekenen die de Heilige Stoel aan leken toekent. De onderscheiding wordt verleend aan mensen vanwege opmerkelijke verdiensten voor kerk en maatschappij, ongeacht hun geloofsovertuiging. De Orde van de heilige Gregorius de Grote is genoemd naar paus Gregorius I en werd in 1831 ingesteld.

Leo Fijen krijgt de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de katholieke Kerk en het geloofsleven. Hij is bij veel mensen bekend als presentator van het tv-programma Geloofsgesprek en voormalig presentator van programma’s als Kruispunt en de Kloosterserie. Daarnaast is hij al vele jaren eindverantwoordelijke binnen KRO (en voorheen ook RKK) voor godsdienstige en levensbeschouwelijke programma’s. Sinds vorig jaar is Leo Fijen ook directeur van de katholieke uitgeverij Adveniat in Baarn. Fijen is verder bekend als columnist en schrijver van vele boeken over religieuze onderwerpen, waaronder recentelijk ‘Loslaten en thuiskomen’, een briefwisseling met mgr. Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch. Ook treedt hij veel in het land op als gastspreker.
Leo Fijen werd geboren op 5 augustus 1955 in Halfweg, Noord-Holland. Hij studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden en was werkzaam in onderwijs en journalistiek. Vorig jaar behaalde hij bovendien zijn bachelor theologie. In zijn vrije tijd is hij al vele jaren als vrijwilliger actief in de plaatselijke parochie in zijn woonplaats Maartensdijk. Fijen is getrouwd, vader van twee kinderen en grootvader van twee kleinkinderen.

De onderscheiding bestaat uit een roodgeëmailleerd gouden achtpuntig kruis met gouden ballen op de acht punten. Op het blauwe medaillon is aan de voorzijde in goud paus Gregorius de Grote afgebeeld. Op de keerzijde staat ‘Pro Deo et Principe’. Het lint is rood met brede gele biezen.

Baarn, 26 juni 2017 met dank aan kro.nl/katholiek

leofeijen