Actie Kerkbalans: Mijn kerk verbindt

kerkbalansAls je de verschillende media moet geloven, en waarom zouden we dat niet doen, bestaat onze manier van omgaan met elkaar vooral in het uitwisselen van meningen. Wie zich ooit aan een discussie op Facebook gewaagd heeft, zal ontdekken dat vroeg of laat de woorden scherper worden, persoonlijker, op de man of de vrouw gespeeld. Vaak lijkt het er eerder op dat we een mening droppen en dan weglopen, of gelijk willen krijgen, zonder dat we op zoek gaan naar een oplossing waarin een ander zich ook kan vinden. De verbinding lijkt dan zoek.
MIJN KERK VERBINDT is het motto van de actie Kerkbalans waarbij onze parochie haar parochianen aanspoort om geld te geven om het goede werk te kunnen blijven doen.

Want wij zijn een kerk die verbindt. Geen gemeenschap die leeft bij ‘meningen’, maar die de ander zoekt. De kerk verbindt generaties met elkaar doordat jong en oud zich inzetten om Jezus’ boodschap te doen klinken. De kerk verbindt bevolkingsgroepen met elkaar omdat arm en rijk, Vitessesupporter en paardrijder hun steentje bijdragen. De kerk verbindt omdat ze de ontmoeting zoekt met moslims en asielzoekers. De kerk verbindt omdat we ons met God verbonden voelen, met elkaar en met de generaties voor ons en na ons.
Het afgelopen jaar hebben we veel activiteiten ontplooit om ons met de ander te verbinden. Zo was er in de Walburgiskerk een lezing van de monnik Anselm Grun waar 300 mensen op af kwamen en maakten we de verbinding met de wereld om ons heen. In de pastorie van de Sint Lucas is er een soort winkel waar asielzoekers met een kleine beurs boodschappen kunnen doen. Onze kerk in Velp is nu prachtig gerestaureerd en iedere keer valt mij het mooie licht op in de kerk. In Dieren zingt een ad hoc kinderkoor en zijn ouderenvieringen. In het Inloophuis vinden mensen die iets kunnen en mensen die iemand nodig hebben elkaar in het klusteam. In de Emmauskapel vinden psychisch kwetsbare mensen een inloop. In de Sint Martinus vinden verschillende nationaliteiten elkaar en werd de zaal en hal helemaal gerenoveerd. De kerk verbindt, misschien nog het meest daar waar je ziel gewond en gekwetst is. De aandacht en het gebed van goede mensen, de aanwezigheid van God, kan je dan helen.
Help ons als kerk te blijven verbinden, in de verschillende facetten van het leven.
Geef gul, opdat wij het goede werk kunnen blijven doen.

Namens het pastorale team, pastoor Gerben Zweers