Programma van het Arnhemse Leerhuis 2017 - 2018

arnhemseleerhuisOp maandag 1 september 2017 begint het nieuwe seizoen van Het Arnhemse Leerhuis. Het Leerhuis gaat verder met waar het zicht vorig seizoen mee bezig hield.
Aan de hand van de Parasjot uit Bereesjiet (Genesis) bespraken we de vraag 'Wie is de mens? Bijbelse antropologie vanuit de Thora'.
Nu gaan we met israël op weg van individu naar volksgemeenschap.
Lerend op weg onder leiding van rabbiijn dr. Tzvi Marx, Tzvi Marx, zeer vertrouwd met Thora en Talmoed, is al een groot aantal jaren als gewaardeerd leraar verbonden aan Het Arnhemse Leerhuis.
Introducés en nieuwkomers kunnen een avond gratis komen kennismaken.

Lees meer: Programma van het Arnhemse Leerhuis 2017 - 2018

 

500 Jaar Luther

lutherOp 31 oktober a.s. is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther (1483 - 1546), de Duitse reformator, als reactie op de aflaathandel 95 stellingen aan de Slotkerk van Wittenberg zou hebben gespijkerd. Hoewel aan de historiciteit van deze gebeurtenis tegenwoordig wordt getwijfeld, wordt deze dag wel aangemerkt als het begin van de Reformatie. Jaarlijks is in de protestantse kerken 31 oktober als "Hervormingsdag" dan ook altijd nog een dag die daaraan doet herinneren.
In samenwerking tussen de R.K. Eusebiusparochie en de Protestantse Kerk van Arnhem wordt hieraan aandacht geschonken. Op dinsdag 24 oktober, 19.30 uur, Salvatorkerk, zal een avond worden gehouden over Luther met:

Lees meer: 500 Jaar Luther

 

Uitnodiging twee-jaarlijkse ontmoeting Arnhem – Gera 2017

Rathaus GeraDe werkgroep STIOC onderhoudt namens de Raad van Kerken in Arnhem al decennia lang oecumenische contacten met de Raad van Christelijke Kerken in Gera. Dit jaar wordt eind oktober een bezoek gebracht aan Gera, gelegen in de Duitse deelstaat Thüringen. Het bezoek staat in het teken van Maarten Luther 2017, 500 jaar Reformatie. De deelnemers van zowel Duitse als Nederlandse kant zijn een mix van gemeenteleden en predikanten. We overnachten bij gastgezinnen van gemeenteleden in Gera. We vertrekken zaterdagochtend 28/10 vroeg naar Gera en gaan dinsdagmiddag 31/10 en/of woensdag 1/11 weer terug naar Arnhem.

Zie de Uitnodiging

 

Dag van de Ouderen 2017: Moet ik de dokter bellen?

ouderenDat is dit jaar het thema van de Dag van de Ouderen Rheden/Rozendaal.
Mevrouw Jellesma-Eggenkamp, klinisch psychiater, tot voor kort werkzaam in Rijnstate, zal hierover een boeiende inleiding houden met als titel: “Grijnzend Grijs”
Deze dag wordt dit jaar gehouden in Dieren op maandag 2 oktober in Zalencentrum Theothorne, Callunaplein 77.
Om 10.00 uur is de zaal open en is er koffie/thee. We beginnen om 10.30 uur. (Zie bijgaande FLYER)
De dag wordt geopend door dhr. A. Logemann, wethouder te Rozendaal.
Beweegcoaches zullen ons iets vertellen over “Gezonde leefstijl”.

Lees meer: Dag van de Ouderen 2017: Moet ik de dokter bellen?

 

Leo Fijen krijgt hoge pauselijke onderscheiding

leo feijenDe directeur van uitgeverij Adveniat, Leo Fijen, ook al vele tientallen jaren werkzaam als televisiemaker en afdelingshoofd van KRO-RKK, thans van KRO-NCRV, heeft zaterdag 24 juni een hoge pauselijke onderscheiding gekregen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Sint-Gregorius de Grote. Fijen ontving de onderscheiding tijdens de KRO-NCRV Inspiratiedag in Utrecht uit handen van bisschop Frans Wiertz van Roermond, die binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie referent is voor communicatie en media.
Het is een van de hoogste eretekenen die de Heilige Stoel aan leken toekent. De onderscheiding wordt verleend aan mensen vanwege opmerkelijke verdiensten voor kerk en maatschappij, ongeacht hun geloofsovertuiging. De Orde van de heilige Gregorius de Grote is genoemd naar paus Gregorius I en werd in 1831 ingesteld.

Lees meer: Leo Fijen krijgt hoge pauselijke onderscheiding

 

Cursus Franciscaanse Beweging Lieverlede

lieverdeDe Franciscaanse Beweging biedt onder de naam ‘Lieverlede’ in 2018 een bezinningsperiode van vijf weekenden aan.
Voor mensen die pas op de plaats willen maken om hun levensweg tot nu toe te overzien en bewust naar de toekomst willen kijken.
Deze bezinningsperiode wordt verbonden met je zoektocht naar God.
Van januari tot en met juni verblijf je een weekend per maand onder begeleiding bij de broeders franciscanen in Megen.
Thuis verdiep je je verder in wat je tijdens die weekenden aangerijkt krijgt.
 Zie bijgaande FLYER!

 

Actie Kerkbalans: Mijn kerk verbindt

kerkbalansAls je de verschillende media moet geloven, en waarom zouden we dat niet doen, bestaat onze manier van omgaan met elkaar vooral in het uitwisselen van meningen. Wie zich ooit aan een discussie op Facebook gewaagd heeft, zal ontdekken dat vroeg of laat de woorden scherper worden, persoonlijker, op de man of de vrouw gespeeld. Vaak lijkt het er eerder op dat we een mening droppen en dan weglopen, of gelijk willen krijgen, zonder dat we op zoek gaan naar een oplossing waarin een ander zich ook kan vinden. De verbinding lijkt dan zoek.
MIJN KERK VERBINDT is het motto van de actie Kerkbalans waarbij onze parochie haar parochianen aanspoort om geld te geven om het goede werk te kunnen blijven doen.

Lees meer: Actie Kerkbalans: Mijn kerk verbindt

 

Uitspraak Rechtbank Midden Nederland

rechterOp 15 november jl vond de strafzaak plaats tegen de voormalig penningmeester van de H.Lucasparochie te Elden (de heer L.P.). Vandaag is uitspraak gedaan. Het vonnis is conform de eis van de Officier van Justitie. De heer L.P. is veroordeeld tot een taakstraf van 80 uren onvoorwaardelijk en een schadevergoeding van € 1.466,08. De parochie had een hogere schadevergoeding ingediend, maar die is niet ontvankelijk verklaard. De parochie kan hiervoor een civiele zaak beginnen.
De veroordeelde heeft nog het recht om binnen 14 dagen in hoger beroep te gaan.

 

Liemers Cantorij zingt in Muzikale Adventsvesper in Rheden

vesperOp 11 december wordt er een oecumenische Muzikale Vesper in het kader van Advent gehouden in de Dorpskerk in Rheden.
Medewerking verleent de Liemers Cantorij uit Zevenaar o.l.v. dirigent Christel Gelderman, die adventsmuziek van o.a. Sweelinck, Duruflé, Howells en Willcocks ten gehore zal brengen, ingebed in lezingen, gebeden en samenzang.

Lees meer: Liemers Cantorij zingt in Muzikale Adventsvesper in Rheden

 

Project Sinterklaas - Malburgen wint Ariënspijs 2016

ariensOp zaterdag 1 oktober was de uitreiking van de Ariënsprijs 2016 in de Sint Walburgiskerk te Arnhem. Er waren 30 projecten aangemeld om in aanmerking te komen voor de titel Beste Diaconaal Project en het geldbedrag dat hieraan gekoppeld is. Zo ook een aantal projecten uit Arnhem en het Sinterklaasproject van Malburgen – Arnhem Zuid.

Klik hier voor alle foto's van de uitrijking gemaakt door Jan van Dalen. (totaal 81 foto's)

Lees meer: Project Sinterklaas - Malburgen wint Ariënspijs 2016

 

Heilige Gerardus Majella Bedevaart Overdinkel 2017

gerardus-majellaWat brengt ons samen is het thema van de 105de bedevaart in Overdinkel. Deze 21ste lustrum bedevaart ter ere van de Heilige Gerardus Majella mag ook de vraag in zich meedragen: Wat bewoog de vele duizenden pelgrims uit Twente en daar buiten op weg te gaan naar dat kleine dorpje dicht bij de Duitse grens? Om samen te komen, om op voorspraak van de Heilige Gerardus te bidden en te zingen, om bemoedigd te worden, maar ook om te danken voor de levensweg die wij mogen gaan. Een levensweg die wij zoekend mogen gaan als pelgrims, Gods volk onderweg. In het samenkomen mogen wij aanwezig zijn in de kracht van de heilige Geest. Dat het er eens van zal komen waarvoor in het verleden en het heden pelgrims samen zijn gekomen.
Zie bijgaande FLYER!

Lees meer: Heilige Gerardus Majella Bedevaart Overdinkel 2017

 

Diakenwijding Johan Rutgers

johan tnKardinaal Eijk heeft op zaterdag 11 juni priesterstudent Johan Rutgers tot transeunt diaken gewijd (de laatste stap op weg naar het priesterschap).

De plechtigheid vond plaats in de Kathedrale Kerk van Sint Catharina, Lange Nieuwstraat 36 te Utrecht.

Hieronder enkele foto's gemaakt door Eleonoor Donders.

Lees meer: Diakenwijding Johan Rutgers

 

In memoriam Frans Gallé

fransgalleNa bijna een jaar van ziekte, ziekenhuisopnames, herstelhotel en uiteindelijk hospice, overleed 2 februari op 88-jarige leeftijd de heer Frans Gallé. Veertig dagen na kerst, op Maria Lichtmis overleed hij. Een mooie dag voor de dood!

Margriet Kok en Ron de Bie van de Regenboog hebben dit In Memoriam opgesteld.

 

 

 

Decreet tot opheffing van de parochie Levend Water

aartsbisdomDe parochie Het Levend Water wordt per 1 juli 2016 opgeheven.

Hierbij het decreet van de aartsbisschop.

 

 

 

Dag van het Jodendom in Dieren

over hemel en aarde paus en rabbijnZaterdag 23 januari was de Dag van het Jodendom in de sjoel te Dieren. Bijzondere gasten waren de hoogwaardigheidsbekleders kardinaal Eijk en bisschop Woorts. Verder waren er verschillende parochianen, pastores, predikanten en afgevaardigden van oecumenische en interreligieuze groepen die vaak al decennia meedraaien. De locatieraad van de Emmauskerk was goed vertegenwoordigd. Frans Koevoets is sinds jaar en dag belangrijke trekker en organisator van deze jaarlijks terugkerende dag. Lof voor hem en al zijn werk waardoor deze vertrouwensband met de Liberaal Joodse Gemeente heeft kunnen groeien. Lees HIER het hele verslag van Geert Rozema.

Lees meer: Dag van het Jodendom in Dieren

 

Inloophuis ’t Trefpunt in Velp-Zuid vraagt om kleding

inloopvelpMisschien komt er nog een stukje winter; maar het inloophuis in Velp-Zuid (Hertog Arnoudstraat 2) heeft dringend behoefte aan een nieuwe kledingvoorraad. De kledingshop (met gebruikte kleding van rond de € 2) wil de voorjaarskleding op de rekken gaan hangen. Het gaat met name om goeie kwaliteit dameskleding en schoenen en accessoires. Er wordt streng geselecteerd. Alles is schoon en zonodig gestreken. Voor heren gaat het om overhemden, truien en jassen (geen broeken of kostuums). De kledingshop (ook op de bovenverdieping) wordt ruimer en overzichtelijker ingedeeld. Voor een heel klein prijsje krijgt u prima kleding.

Lees meer: Inloophuis ’t Trefpunt in Velp-Zuid vraagt om kleding

 

Brief van Paus Franciscus

paus-franciscus-iBijgaand zend ik u de Nederlandse vertaling van de brief van Paus Franciscus bij gelegenheid van de Mondiale Dag van de Migranten en Vluchtelingen op zondag 17 januari 2016.
“Migranten en vluchtelingen dagen ons uit. Het antwoord van het Evangelie van Barmhartigheid” is het thema dat de Heilige Vader heeft gekozen voor deze mondiale dag. Dit thema is actueler dan ooit.

Het is daarom goed om aandacht te besteden aan migranten en vluchtelingen, ver weg en dichtbij.

 

Werken van Barmhartigheid (Boek)

werken van barmhartigheid   kleinOp 8 december 2015 begint het door paus Franciscus afgekondigde jaar van Barmhartigheid. Het is een jaar waarin we op verschillende manieren activiteiten kunnen ontwikkelen die met barmhartigheid te maken hebben, en ook kunnen nadenken wat dit voor je betekent. Vier jaar geleden hebben pastoor Gerben Zweers en de pastoraal werkers Joset van Leeuwen, Vincent van der Helm en Ed van de Moosdijk, een boek geschreven over de Zeven werken van Barmhartigheid.

Lees meer: Werken van Barmhartigheid (Boek)

 

Pagina 1 van 2

Ga naar boven

Volg ons op Twitter

Om deze pagina te bekijken heeft u Flash Player 9+ ondersteuning nodig!

Haal Adobe Flash speler

eusebius

Vertalen Website

Recent toegevoegd